30. října 2015

Domácí mouka z jedlých kaštanů

(postup najdete podrobně popsaný v článku)

Znáte jedlé kaštany? Jestli ne z přírody, tak určitě alespoň v pečené formě z vánočních trhů. Jedlé kaštany jsou jeden z nejúžasnějších plodů podzimu. Jsou ohromně zdravé – cituji:

Jedlé kaštany mají pro lidský organismus obrovský přínos. Čistí játra od jedovatých zplodin a působí proti průjmům, psychickým poruchám a stavům úzkosti. V lidovém léčitelství a farmakologickém průmyslu se využívají listy jako prostředek proti kašli. Pro svůj nízký obsah cukru jsou vhodné i pro diabetiky.  Obsahují více uhlovodíků než většina ořechů a jsou proto výborným energetickým a regeneračním zdrojem. Obsahují také sacharózu jako hlavní cukr a to ve větší míře než pšenice , vlašský ořech či brambory a zatím co glukóza, fruktóza a maltóza jsou obsaženy jen v malých množstvích. Zastoupeny jsou také minerální látky jako je draslík, fosfor, síra, hořčík, vápník, chlorid, sodík, železo, mangan měď zinek a další prvky. 
- zdroj: http://www.jedlykastan.cz/vyzivova-hodnota-jedleho-kastanu-a-jeho-lecive-ucinky-1404041388.html

Já bych ještě dodala, že jsou bohaté na vitamín C (údajně ho obsahují stejné množství, jako citróny), obsahují taky vitamíny A a B a kyselinu listovou, která je důležitá hlavně pro těhotné a kojící ženy. Jsou také ideální potravinou pro nervy a dokonce prý pomáhají předcházet vzniku ztráty paměti.

Jedlé kaštany obvykle dozrávají v září a sbírají se v říjnu. To znamená, že je nejvyšší čas na ně vyrazit:-) Pravda, nerostou všude, ale jestli nějaký kaštanovník ve svém okolí máte, byla by škoda ho nechat bez povšimnutí. Kaštany lze zpracovat mnoha způsoby, např. pečením, zamrazením, kandováním nebo nasušením a namletím na mouku. A právě přípravu kaštanové mouky si dneska ukážeme.

Kaštanová mouka se dá přidávat do běžné mouky k obohacení pokrmů, má nasládlou oříškovou chuť a pečivo díky ní zůstane déle vláčné a měkké. Pro svou sladkou chuť se hodí na výrobu sladkého pečiva, koláčů, moučníků, placek nebo sušenek. Říká se, že v jakémkoliv receptu můžeme až 25% mouky nahradit moukou kaštanovou. A protože neobsahuje lepek, hodí se i pro bezlepkovou dietu.

Kaštanová mouka se samozřejmě dá i koupit, ale cena je dost vysoká - 200g stojí okolo 100 Kč, v bio kvalitě leckdy i víc. Takže nasbírat si zásobičku se rozhodně vyplatí :-)



Co budeme potřebovat:
  • Jedlé kaštany

Postup:

1. Nasbíráme tolik kaštanů, kolik tašky, kapsy a ruce unesou:-) Na vylupování kaštanů z pichlavého obalu doporučuji použít silné rukavice. Ostny jedlých kaštanů jsou velmi ostré.

Krok 1: Nasbíráme kaštany

2. Kaštany oloupeme z vnější hnědé slupky. Vnitřní kožovitou ponecháme.

Krok 2: Oloupeme kaštany

3. Kaštany nakrouháme na hrubo v robotu nebo nakrájíme nožem na malé nudličky (toto ovšem stojí mnohem více času a energie:-). Kaštany je možné sušit i vcelku, ale suší se mnohonásobně déle a ve výsledku jsou tak tvrdé, že se odvažuji tvrdit, že si s nimi žádný domácí mlýnek na mouku neporadí. Jedině tak kladivo…

Krok 3: Nakrouháme kaštany

4. Nasekané kaštany rozprostřeme na síto nebo plech vyložený pečícím papírem.

Krok 4: Rozprostřeme nakrouhané kaštany na plech

5. Vložíme do sušičky na ovoce nebo do trouby s programem horký vzduch a sušíme při teplotě 50-60°C dokud nejsou kaštany tvrdé a suché na dotyk. Větší části by se měly lámat a neměly by se dát ohnout.

Krok 5: Vložíme do sušičky nebo do trouby

6. Usušenou kaštanovou drť nasypeme do mlýnku na mouku a umeleme.

Krok 6: Usušenou drť nameleme

7. A máme hotovo!:-) Do budoucna se můžete určitě těšit na nějaký recept.

Krok 7: Hotovo!

Milujete domácí stejně jako my? Přidejte se k nám do naší Facebookové skupiny!

Žádné komentáře:

Okomentovat