(postup najdete podrobně popsaný v článku)
Nádherná představa, viďte? Pojďte si ji s námi splnit, není to nic tak těžkého:-) Teď je navíc pro sběr krásných červených plodů růže šípkové nejlepší příležitost.
Začněte tím, že se teple oblečete a zvolíte oblečení odolné a takové, kterého vám nebude líto, když utrží nějaký ten škubanec. Šípkové keře jsou, jak určitě víte, plné trnů, které navíc rostou v protisměru, takže čím více se polapeni v trnech zmítáte, tím více se do vás zakousnou, takže vám nakonec nezbude, než z keře vycouvat a počítat s tím, že tam váš svrchník bude navždy dělat ozdobu. Proto, co se týče sběru šípků, opatrnosti není nikdy dost.
Šípkové keře najdete nejčastěji na okrajích lesů, polí a luk. Sbírejte plody jasně červené, zdravé, tvrdé a dostatečně zralé. Stopka je většinou pevná, ale křehká, proto šípky doporučuji trhat lomem, ne tahem. Alespoň vám pak trnitá větvička nekontrolovatelně nevystřelí oko.
Když máte hotovo a hrdě si domů nesete mističku červených plodů, můžete si oddychnout, že nejtěžší práce je za vámi. Jak šípky zpracovat si ukážeme v následujícím postupu.
Potřebné ingredience:
- šípky:-)
Postup:
1. Nejprve nasbíráme požadované množství šípků.
Krok 1: Natrháme šípky |
2. Poté si vyložíme mřížku a plechy pečícím papírem.
Krok 2: Pečící papír |
3. Na něj nasypeme šípky a rovnoměrně je rozprostřeme. Neděláme více než jednu vrstvu, aby měly šípky vzduch.
Krok 3: Na pečící papír nasypeme šípky |
4. Vybereme naměklé nebo poškozené šípky a otrháme případné zbytky větviček a lístků.
Krok 4: Měkké a poškozené šípky vybereme pryč |
5. Šípky vložíme do trouby a nastavíme na 50°C a program horký vzduch. Při tomto nastavení jsem tři plechy šípků sušila přibližně 48 hodin. Je možné nastavit teplotu i vyšší a tím zkrátit čas, ale zase se tím můžeme připravit o cenné vitaminy.
Krok 5: Nastavíme troubu |
6. Šípky průběžně kontrolujeme a konec sušení poznáme tak, že je většina šípků tvrdá jako kamínky. Barvu by si měly uchovat tmavě červenou.
Krok 6: Usušené šípky |
7. Šípky, které zůstávají i po vysušení měkké nepoužíváme pro dlouhodobé skladování, ale využijeme je například k výrobě domácí šípkové limonády.
Krok 7: Měkké usušené šípky vybereme na stranu |
8. Tvrdé šípky uskladníme v uzavíratelné sklenici nebo plátěném sáčku.
Krok 8: Tvrdé šípky uskladníme do sklenice |
9. Pro přípravu čaje si vždy odebereme pár celých šípků, rozemeleme je v mlýnku nebo rozsekáme v mixéru a připravíme si čerstvý voňavý čaj - rozsekané šípky dáme do hrnce, zalijeme vodou (na jednu polévkovou lžíci šípků jeden litr vody), přivedeme k varu a vaříme asi 20 minut. Poté čaj necháme v přikryté nádobě asi 10 minut louhovat a nakonec scedíme do hrnečku. Z vyvařených šípků je možné připravit ještě druhý nálev. Ten je stejně lahodný jako ten první. Dobrou chuť:-)
Krok 9: Hotovo:-) |
Milujete domácí stejně jako my? Přidejte se k nám do naší Facebookové skupiny!
Také je výborný zelený čaj matcha zkoušela jste ?
OdpovědětVymazat