(postup najdete podrobně popsaný v článku)
Hlavní rozdíl mezi šípkovým čajem a limonádou je v tom, že čaj se jenom vaří, zatímco limonáda se před tím ještě louhuje za studena. Získáme tím větší množství vitaminů, takže má silnější účinek než čaj. Šípky obsahují velké množství vitaminu C a dále vitamíny B1, B2, K a P. Převařením pak dostaneme maximum chuti, barvy a vůně, kterou dokáže nabídnout jedině šípek. Postup není složitý, tak hurá do toho!
Potřebné ingredience:
- sušené šípky
- podle chuti med nebo citron
Postup:
1. Sušené šípky (můžeme použít ty, co po usušení zůstávají měkké a nehodí se k dlouhodobému skladování) dáme do mixéru a rozsekáme na jemno.
Krok 1: Nasekáme sušené šípky |
2. Drť nasypeme do džbánku a zalijeme studenou vodou přibližně do tři čtvrtě objemu nádoby. Obsah zamícháme a necháme přes noc macerovat.
Krok 2: Zalijeme vodou |
3. Ráno opět zamícháme a scedíme do čistého džbánku
Krok 3: Scedíme do čistého džbánku |
4. Hmotu, kterou jsme scedili, nevyhazujeme, ale vložíme ji do hrnce a zalijeme trochou vody.
Krok 4: Vložíme do hrnce a zalijeme |
5. Přivedeme k varu a vaříme alespoň 5 minut. Můžeme i déle.
Krok 5: Uvaříme |
6. Poté hrnec odstavíme, přikryjeme pokličkou a necháme vychladnout.
Krok 6: Necháme vychladnout pod pokličkou |
7. Odvar scedíme do stejného džbánku, do kterého jsme slévali studený výluh.
Krok 7: Odvar smícháme se studeným výluhem |
8. Nakonec můžeme vychladit v lednici, případně přidat kostky ledu a podle chuti přidat med nebo citron. Doporučuji ale nechat limonádu bez přídavku čehokoliv. Má skvělou lahodnou chuť a není třeba ji více vylepšovat. Ostatně, posuďte sami. Dobrou chuť:-)
Krok 8: Hotovo! |
Milujete domácí stejně jako my? Přidejte se k nám do naší Facebookové skupiny!
Vynikající už jsem to vloni zkusil
OdpovědětVymazat