(postup najdete podrobně popsaný v článku)
V tuto roční dobu je ještě
možné na stromech najít poslední úrodu zralých švestek. Ty
jsou teď velmi sladké a to se nám výborně hodí na výrobu
hustých povidel bez přídavku cukru. Výroba povidel je také vhodný způsob zpracování švestek ve chvíli, kdy už jsme je využili ve všech
možných variacích jako kompoty, marmelády, knedlíky... atd. V povidlech se jich dá zpracovat velké množství, protože se
odpařením vody hodně zredukují.
Moc lidí dnes povidla nedělá, protože znají pouze starý, náročný způsob jejich přípravy - několik hodin stát u hrnce a míchat a míchat a míchat, přičemž ani při největší píli nemáte záruku, že nádoba po nich nebude na vyhození. Naštěstí ale existuje i o hodně jednodušší způsob, který si teď
ukážeme.
S přípravou povidel je dobré
začít v pozdní odpoledne až navečer a naladit se na noc
krásně provoněnou švestkami a kořením. Trochu nám to připomene
blížící se Vánoce, při kterých již brzy budete moci povidla
využít. A to do koláčů, buchet, cukroví, nebo jen jako zdravé mlsání
bez řepného cukru.
Potřebné ingredience:
(PL = polévková lžíce)
- 5 kg zralých švestek
- 5 PL balzamikového octa
- 3 - 5 PL obyčejného octa
- 2 celé skořice
- 2 celé badyány
- 10 - 20 celých hřebíčků
Postup:
1. Švestky nasypeme do nádoby s vodou a přidáme přibližně 3-5 polévkových lžic obyčejného octa, abychom švestky důkladně omyli a zneškodnili případné nežádoucí mikroby.
Krok 1: Švestky nasypeme do nádoby s vodou |
2. Švestky vypeckujeme a dáme do
velkého zapékacího pekáče ideálně s nepřilnavou
vrstvou. Pokud nemáme nepřilnavou vrstvu, je dobré pro jistotu
vyložit dno navlhčeným pečícím papírem. Když je papír
namočený, je poddajnější a dá se prsty krásně vytvarovat
přesně na dno a stěny pekáčku.
Krok 2: Vypeckované švestky dáme do velkého pekáče |
3. Vypeckované
švestky lehce upěchujeme a zakápneme pěti lžícemi balzamikového
octa. Lze použít i obyčejný, ale balzamikový je zdravější a
ve výsledku není cítit.
Krok 3: Zakápneme octem |
4. Dále si připravíme gázu
nebo plátýnko a do něj nasypeme koření. Sáček zavážeme a
vložíme mezi švestky. Od této chvíle na švestky nebudeme vůbec
sahat až do samotného konce pečení.
Krok 4: Příprava koření |
5. Nezakrytý pekáč se švestkami
dáme do horkovzdušné trouby vyhřáté na 180°C a pečeme
přibližně hodinu. Každá trouba peče jinak, proto švestky
občas zkontrolujeme, jestli se jim nepřipalují vršky. Osvědčilo
se mi péci na horkovzduch. Voda se pak rychleji odpařuje.
Krok 5: Šup do trouby |
6. Po hodině, kdy by už švestky
měly plavat ve vlastní šťávě, troubu stáhneme na 130°C a
jdeme v klidu spát:-)
Krok 6: Švestky plavou ve vlastní šťávě a my jdeme spát |
7. Přibližně po
deseti hodinách pečení je většina vody ze švestek vypařená a
zbývá nám hustá hmota, která při zatřesení s pekáčkem
drží tvar.
Krok 7: Voda je vypečená |
8. Švestky necháme vychladnout a
poté je rozmixujeme tyčovým mixerem přímo v pekáčku nebo
nemáme-li tyčový mixér (jako já), použijeme jakékoliv jiné rozmělňovací
zařízení. Kdo má rád kousky, nemusí mixovat vůbec a rovnou
přeskočí k dalšímu bodu.
Krok 8: Rozmixujeme švestky |
9. Rozmixovanou hmotu (nebo celé
upečené švestky) dáme do hrnce a přivedeme za stálého míchání
k varu. Teď již musíme míchat poměrně svižně, protože
hustá kaše při varu bublá a prská všude kolem. Míchání ale
bude trvat jen chviličku, nebojte se. Pokud se Vám zdají povidla
stále řídká, vařte a míchejte déle, ale většinou stačí je
jen přivést k varu.
Krok 9: Rozmixovanou hmotu dáme do hrnce a přivedeme k varu |
10. Připravíme si sklenice.
Vysterilizujeme je buď vařící vodou, nebo v troubě a
připravíme na plnění. Víčka a hrdla sklenic důkladně
osušíme.
Krok 10: Příprava sklenic |
11. Horká povidla naplníme do
sklenic, otřeme případné zamazané okraje, povrch povidel
zakápneme dvěma lžícemi rumu a pevně zavíčkujeme.
Krok 11: Plnění sklenic |
12. Ještě teplé sklenice
zavaříme buď v hrnci, nebo použijeme myčku a zvolíme
program s nejteplejší vodou. Většinou to bývá program na
hrnce s teplotou vody 70-90°C. Po vyjmutí z myčky nebo
hrnce otočíme sklenice víčkem dolů a necháme vychladnout.
Krok 12: Zavařování v myčce na nádobí |
13. A pak už
se jen těšíme z dobře vykonané práce a pochutnáme si na
výborných povidlových pokrmech:-) Na obrázku je výsledné
množství povidel z pěti kilogramů švestek.
Krok 13: Hotová povidla z 5kg švestek |
Milujete domácí stejně jako my? Přidejte se k nám do naší Facebookové skupiny!
Žádné komentáře:
Okomentovat