(postup najdete podrobně popsaný v článku)
Sirup se přitom skládá z celkem běžně dostupných surovin. V lednici vydrží dlouho, nemá velkou tendenci se kazit, a proto ho můžete mít po ruce, když je potřeba. Všechny suroviny se totiž popisují jako přírodní antibiotikum a citron také jako konzervant. A jestli se divíte, proč jsme sirup nazvali „lomcovák“, pak o to více doporučuji si ho doma udělat a ochutnat. Stojí to za to! Více už ale neotálejme a dejme se do díla, ať bacil nemá šanci.
Co budeme potřebovat:
- Zázvor (já použila 580g neoloupaného, což je asi 450g oloupaného)
- Citron (jeden velký nebo dva malé)
- Půl velké sklenice medu (aby byl přibližně půl na půl se zázvorovo-citronovou šťávou)
- Můj tatínek si do sirupu přidával i slivovici, to už je pak ale pro opravdu statečné jedince. Zřejmě to jeho účinnost může i zvýšit, takže kdo chce, je tu i tato možnost a fantazii se meze nekladou :-)
Z uvedeného množství jsem vyrobila 0,75l sirupu.
Postup:
1. Nakoupíme potřebné množství zázvoru, citronu a medu. Pokud máme doma nějaký starší zcukernatělý med, můžeme použít i ten, ale doporučuji ho předem rozpustit ve vodní lázni. Ovšem jen velmi opatrně zahřívat. Teplota medu by neměla přesáhnout 45°C, aby se nezničily jeho cenné látky, které se nám při nachlazení budou hodit :-)
1. Nakoupíme zázvor, citron a med |
2. Zázvor dáme do cedníku a omyjeme.
2. Zázvor omyjeme |
3. Oloupeme z něj slupku. Pokud se vám podaří sehnat pěkný zázvor s hladkou slupkou bez kazů, není loupání nezbytné. Mě se to ovšem nepodařilo, proto raději slupku odstraňuji.
3. Oloupeme slupku ze zázvoru |
4. Oloupeme citron |
5. Zázvor a citron proženeme odšťavňovačem :-) V případě, že odšťavňovač nemáte, tak zázvor nastrouhejte na struhadle a přes plátýnko vymačkejte šťávu, bude to také fungovat, jen se u toho trochu zapotíte. Což vlastně při nachlazení není vůbec na škodu :-)
5. Zázvor a citron odšťavníme |
6. Získanou šťávu nalejeme do lahve. Pokud jste zvědaví, jak tato samotná šťáva chutná, klidně si to zkuste, ale velmi opatrně. Tady už nejde mluvit ani o lomcováku, ale rovnou o tekutém ohni :-)
6. Štávu nalejeme do lahve |
7. Přidáme med v poměru 1:1 pro otrlejší a 2:1 pro méně říznou variantu. Vyzkoušejte si nejlépe sami, co snesete.
7. Přidáme med |
8. A teď už jen celou směs pořádně protřepeme, aby se obě složky spojily (u čehož se také hezky zapotíme - to aby ti s odšťavňovačem nepřišli zkrátka)…
8. Směs protřepeme |
9. Když se nám u dna už neusazuje žádný med, máme hotovo!
9. Hotovo! |
Zázvorová šťáva obsahuje bílý kal, který má tendenci se
usazovat na dně, proto před použitím lahev protřepejte. A jako u všeho, tak i
zde platí, že všeho moc škodí. Proto doporučuji v jedné dávce si dát
maximálně jednu až dvě polévkové lžíce (nezapíjet vodou!) a stačí jen pár dávek denně. Řiďte se zde svým pocitem a chutí a tělo vám poví, kolik přesně
potřebuje. Tak tedy – Na Zdraví! :-)
Žádné komentáře:
Okomentovat